По искане на прокуратурата 20-годишният Стойчо Асенов, обвинен в убийството на

...
По искане на прокуратурата 20-годишният Стойчо Асенов, обвинен в убийството на
Коментари Харесай

След масовия бой в Болярци, завършил с убийство: Съдът остави извършителя в ареста

По искане на прокуратурата 20-годишният Стойчо Асенов, упрекнат в убийството на мъж от асеновградското село Болярци, остава в ареста. Днес той се изправи пред Окръжен съд в Пловдив, където бе прегледана мярката му за неотклонение.
Прочетете още
Както TrafficNews писа, Окръжна прокуратура–Пловдив следи досъдебно произвеждане за гибелта на 38-годишния Георги Асенов, който е бил по време на всеобщ пердах сред две ромски семейства. Починалият е бил неведнъж наръгван с нож от 20-годишния си съселянин, а в основата на техния спор бил любовта на една жена.

Държавното обвиняване поддържа настояването за взимане на най-тежката мярка задържане под стража. Въпреки ранния стадий на следствието от събраните доказателства излиза наяве, че точно обвинения е направил закононарушението. По думите на окръжния прокурор на Пловдив Ваня Христева - до този миг са направени експертизи и са разпитани голям брой очевидци, както и участници в багра.

Прокурорът уточни, че Стойчо Асенов е дал пояснения, като отчасти е направил признания за това, че е направил закононарушението. Въпреки това младежът дал своята версия, която твърди, че е работил при самоотбрана. Стана ясно още, че при багра има още един потърпевш от Стойчо . Той декларирал пред проверяващите, че му е породена рана региона на корема от Асенов. Прокурор Христева добави, че очевидци са споделили за опита си да спрат нападението над умрелия Георги Асенов. Тя добави, че поради някогашната му брачна половинка са възниквали непрекъснати кавги сред двата рода.

Прокуратурата обаче отхвърли да се съгласи с тезата на обвинения, че е работил при самоотбрана. Според обвиняването доказателствата сочат, че закононарушението е осъществено съзнателно, тъй като Стойчо е нанесъл няколко удара с нож на умрелия в региона на корема, сърцето и гърба. 

Защитата на обвиненият юрист Денко Найденов обаче се опита да смекчи наказването и пледира за по-лека мярка “домашен арест ”. Според него обвиняването, което е повдигнато за съзнателно осъществяване на закононарушението, не е вярно, тъй като Стойчо бил защитавал себе си и роднините си.

Найденов сподели, че обвиненият е бил мощно нервиран и предизвикван от потърпевшия. Той описа пред съда, че в деня на случая е имало сдърпване сред двата рода, като фамилията на обвинения Асенов даже се е обадило на 112 , с цел да подаде сигнал. Полицията е пристигнала на място и е предупредила двете фамилии. Адвокатът добави, че все пак, 2 часа по-късно членове от фамилията на убития са се насочили към другата рода, готови да ги бият с лопати и дървени прътове.

Тезата на юрист Найденов е, че умрелият Георги Асенов е блъснал майката на 20-годишния си палач, до момента в който тя държала детето на обвинения. В този миг млажедът не е имал какво друго да направи и изкарал ножа. Тъй като убитият след това Георги продължавал да бие майката, той му протегнал ръка в опит да я отбрани, уточни юристът и добави, че след случилото се обвиненият се е обадил на 112 и незабавно дал пояснения.

20-годишният Асенов към този момент е осъждан на пробация, поради остаряла случай, когато избягал с някогашната си жена, до момента в който тя още била малолетна. Сега той се грижи за децата. 

„ Ако обвиненият в ликвидиране не беше прекратил багра над майка си, умрялото лице можеше да е тя “, съобщи юрист Найденов.

Съдът откакто се срещна с доказателствата и изслуша страните, счете, че в случай че бъде пуснат с по-лека мярка, Асенов има късмет да извърши друго закононарушение и по тази причина го остави под стража.

Към сегашния стадий доказателствата сочат, че Стойчо е направил закононарушението съзнателно. За това закононарушение законодателят поради да От 10 до 20 години затвор. Решението на магистратите не е дефинитивно и предстои на обжалване.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР